Norsk jernbanemuseum presenterer

Turens høydepunkt (Kommer snart!)

Turens høydepunkt! Skal vekke minner og følelser fra den gangen     folk reiste med tog på ferie eller på besøk til familien. De fleste som bor i Oslo er innflyttere fra hele landet og reiste ofte tilbake til slekta. Fram til 1960 hadde folk flest ikke bil, så toget var den vanligste reisemåten.

Målet er å legge til rette for samtaler om minnene, om hva som har forandret seg og hvor viktige reisene var både for de som dro og for de som fikk besøk. Hvem fikk besøk?  Hva ble gjort i ferien?

Langdistansetogene hadde alltid med spisevogn, og den ble fylt opp med matvarer og drikkevarer før avgang. Om bord i spisevogna ble all mat for turen laget på store komfyrer, og det var tradisjonell norsk middagsmat som sto på menyen.

Togene stoppet også noen ganger underveis slik at passasjerene kunne gå av og kjøpe mat på jernbanerestaurantene. Da ble det gjerne servert noe som var lett og raskt å spise, som ertesuppe, lapskaus eller rømmegrøt. 

Turen langs Bergensbanen, Sørlandsbanen, Dovrebanen, Sørlandsbanen og Nordlandsbanen tok mange timer om en skulle helt til endestasjonen. Med Østfoldbanen og Kongsvingerbanen kom en helt til Sverige  om en hadde råd og tid.  

Spisevognene forsvant i 1995, de ble erstattet av kafevogner med ferdiglaget gatekjøkkenmat.

Bestill miniutstillingen her.

For å bestille fyller du ut skjemaet. Vi vil da kontakte deg på e-post for å bekrefte bestillingen.

Utstillingen er gratis.

Esken med utstillingen returneres til oss innen fire uker. Returblankett ligger vedlagt i forsendelsen og kan benyttes dersom dere ikke kan returnere den selv.

Dersom utstilling er utlånt vil du få beskjed om det og kan velge å stå på venteliste.

Kontakt oss på support@miniutstilling.no dersom du har spørsmål.